Geactualiseerd op: (mm/dd/jj uu:mm:ss)

Inhoudsopgave

Op deze homepage van de Utrechtse schaakvereniging UCS De Rode Loper tref je de volgende zaken aan:

Met kun je steeds weer naar deze inhoudsopgave terugspringen.

Introductie

UCS De Rode Loper is opgericht op 25 november 1930 en kent momenteel 70 leden. We zijn niet de sterkste, niet de grootste, maar wel de gezelligste schaakvereniging van Utrecht. Op dinsdagavond, onze vaste speelavond, proberen we een rijk schaakaanbod (zie Activiteiten) met een goede, gezellige sfeer te verenigen.

Terug naar inhoudsopgave

Waar, wanneer, hoe en hoeveel

We hebben onze wekelijkse schaakavond op de dinsdag in twee zalen van het André Boekhorstcentrum aan de Willem Dreeslaan 55 te Utrecht, beter bekend als De Remise.

Ons schaakseizoen loopt van begin september tot eind juni en die periode beslaat ongeveer 36 dinsdagavonden waarop geschaakt kan worden. In de maanden juli en augustus is er Zomer Avond Schaak (zie Activiteiten), zodat je eigenlijk het hele jaar door kunt blijven spelen.

Tot 19:45 kun je je aan-/afmelden bij de wedstrijdleider intern voor de interne ronde van die avond. Je kunt je ook op de afsprakenlijst laten zetten en dat betekent dat je in principe elke dinsdag komt spelen (zodat je je dus niet voor 19:45 hoeft te melden) tenzij je anders aangeeft.

De indeling geschiedt op basis van een Rode Loper versie van het Keizersysteem met behulp van een computer. In feite komt het erop neer dat je tegen een Rode Loper speelt die ongeveer op dezelfde hoogte op de ranglijst staat. Er wordt ook rekening gehouden met het aantal keren wit of zwart dat je gehad hebt.

Na de indeling beginnen de partijen tussen 20:00 en 20:15 uur.

Er geldt in de grootste zaal een algeheel rookverbod en in de kleinste zaal een rookverbod tot 21:00 uur.

De contributie bedraagt NLG 15,- per maand (dat is inclusief het lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB), waardoor je automatisch het schaakmaandblad Schaakmagazine ontvangt). De contributie dient vooraf betaald te worden; het liefst via een periodieke overschrijving op giro 0261304.

Als er voor de interne competitie gespeeld wordt, zijn dat partijen van 1 uur en 3 kwartier voor de eerste 40 zetten, met daarna 1 kwartier om de partij af te maken. Dezelfde tijdsindeling geld voor de externe wedstrijden. Als de partij om 20:00 begint en de volle tijd wordt benut, ben je dus om 24:00 klaar om in de bar nog wat na te genieten van je overwinning of je verlies te verwerken met een aantal vluggertjes.

Terug naar inhoudsopgave

Aanmelden als lid

Als je je wilt aanmelden als lid kun je natuurlijk de secretaris bellen (zie Bestuur).

Maar het leukst en het handigst is als je gewoon eens komt binnenlopen op een dinsdagavond tussen 19:30 en 20:00 (zie voor het adres Waar, wanneer, hoe en hoeveel).

Je zult dan al een heleboel leden zien 'vluggeren' in afwachting van de indeling voor de interne competitie van die avond. De wedstrijdleider intern is de man achter de computer. Als je je bij hem meldt met de mededeling dat je een (potentieel) nieuw lid bent, dan zal hij je vragen of je zin hebt om vrijblijvend een partij mee te spelen (mits het aantal spelers dit toelaat), om alvast de sfeer te proeven. Bij hem kun je ook terecht voor een brochure en een inschrijfformulier.

Tot ziens!

Terug naar inhoudsopgave

Laatste nieuws en updates

Geactualiseerd op: (mm/dd/jj uu:mm:ss)

Terug naar inhoudsopgave

Actuele ranglijsten

Hieronder vind je de actuele ranglijsten Intern, Extern, ELO en Snelschaak:

Terug naar inhoudsopgave

Schaakkracht

Wat voor tegenstand kun je verwachten van een Rode Loper?

In schaakkringen is het gebruikelijk schaakkracht uit te drukken in ELO punten. UCS De Rode Loper kent leden zonder ELO, leden met een ELO van net iets meer dan 1200 en leden met een ELO van bijna 2000. Met andere woorden: er is 'voor elk wat wils'.

(Klik hier voor een recente KNSB ELO ranglijst van Rode Lopers en hier voor de DRL ELO ranglijst.)

Je zou schaakkracht ook kunnen afmeten aan de prestaties van UCS De Rode Loper in competitie met andere schaakclubs: de externe competitie.

UCS De Rode Loper is lid van de Stichts-Gooise Schaakbond (de SGS is een onderbond van de KNSB) en speelt daar met vijf teams (van acht spelers) in de externe competitie mee.

Het eerste team speelt in de Eerste klasse SGS, het tweede, derde en vierde team spelen in de Tweede klasse SGS en het vijfde team in de Vierde klasse SGS.

Terug naar inhoudsopgave

Activiteiten

Als club kent UCS De Rode Loper de volgende activiteiten:

  1. Interne competitie waarin alle leden strijden om het clubkampioenschap.
  2. Externe competitie waarin vijf teams (van 8 spelers) strijden voor promotie of vechten tegen degradatie, en waarbij de spelers kunnen meedingen naar de Team- en de SGS bokaal, respectievelijk voor de beste score per team en voor die van alle teams.
  3. Rode Loper Rapid toernooi dat elk jaar op de zaterdag die het dichtste bij 25 november ligt (dat is de oprichtingsdatum van UCS De Rode Loper), wordt georganiseerd en ook voor niet-leden toegankelijk is.
  4. Kersttoernooi dat elk jaar op de laatste dinsdag voor Kerstmis wordt georganiseerd waaraan alleen (ex-) Rode Lopers in een sfeervolle ambiance kunnen meedingen naar de vele prijzen.
  5. Alternatieve avonden staan in het teken van een bijzondere versie van het schaakspel. Daarvan worden er twee of drie per jaar georganiseerd.
  6. Snelschaakcompetitie wordt op twee aansluitende dinsdagavonden verspeeld (voorronde en finale).
  7. Knock-out toernooi is een initiatief van de redactie van het clubblad De Balans en kent een heel specifieke ambiance naast leuke prijzen.
  8. Gezamenlijke Rapid toernooi dat door de 3 schaakverenigingen Utrecht, Paul Keres en UCS De Rode Loper op de maandag, dinsdag en donderdag tussen Kerst en Nieuwjaar voor hun leden wordt georganiseerd.
  9. Zomer Avond Schaak wordt ook georganiseerd door de 3 schaakverenigingen, op de dinsdagavonden in de maanden juli en augustus. Iedereen is welkom.
  10. Schaakvoetbal toernooi dat door de 3 schaakverenigingen Utrecht, Paul Keres en UCS De Rode Loper aan het einde van het seizoen wordt georganiseerd. Teams van acht spelers spelen zowel een snelschaakmatch als een zaalvoetbalmatch. Match-, doel- en bordpunten tellen allemaal mee om de overall kampioen aan te wijzen. Dit (inmiddels traditionele) toernooi trekt zelfs teams uit Belgie aan.
  11. Koninginnedagschaak; Onder het motto 'Zin in een vluggertje?' worden de bezoekers van de Utrechtse vrijmarkt op Koninginnedag (30 april) door een aantal enthousiaste Rode Lopers verleid om voor een gulden een partijtje te spelen. Er zijn al diverse leden die op die manier met de club kennis gemaakt hebben!
  12. Email schaak pagina. Deze web pagina is onderdeel van de UCS De Rode Loper website. Op die pagina kun je je laten registreren als iemand die het leuk vind om af en toe een partijtje schaak via email te spelen.

Terug naar inhoudsopgave

Bestuur

Voor het seizoen 1999-2000 zal het bestuur van UCS De Rode Loper de volgende samenstelling kennen:

 

Voorzitter

: Jos Heesen

0346-570333

Email
 

Secretaris

: Gerald Jager

030-2760300

Email
 

Penningmeester

: Jeroen Rossewij

030-2545878

Email
 

Wedstrijdleider intern

: John Temming

030-2445901

Email
 

Wedstrijdleider extern

: Dick de Bruin

030-2960282

Email
 

Materiaalcommissaris

: Wim Rakers

030-2311169

Email

Terug naar inhoudsopgave

De Balans

Onafhankelijk van het bestuur wordt door een aantal enthousiaste leden acht keer per jaar een clubblad samengesteld en uitgedeeld onder de leden. De naam van dit prima leesvoer is De Balans.

Hieronder een paar voorbeelden van columns uit De Balans :

  1. Schaken op het Web 01
  2. Schaken op het Web 02
  3. Schaken op het Web 03
  4. Schaken op het Web 04
  5. Schaken op het Web 05
  6. Kaartschaak 01
  7. Kaartschaak 02
  8. Kaartschaak 03
  9. Kaartschaak 04
  10. Kaartschaak 05
  11. Wie faalt, daalt

Email bijdragen voor De Balans naar de hoofdredacteur, Frits van der Meer, via deze link

Terug naar inhoudsopgave

Partijen van Rode Lopers

De link hieronder brengt je naar een HTML-pagina waarop een on line chess game viewer, Chess Tutor, geplaatst is.

Dit is een Java programma dat enige tijd vergt om te laden. Als je een dertigtal seconden geduld kunt opbrengen, krijg je de mogelijkheid om partijen van Rode Lopers te selecteren en na te spelen.

Ga naar de on line chess game viewer

Terug naar inhoudsopgave

Eerste team

De basisopstelling van het eerste team voor het seizoen 1999-2000 was als volgt:

B Speler Score Wfd
1. Jan Prins 7˝/9 327
2. Ernst vd Vecht 5˝/8 238
3. Hans Nijland 4˝/7 219
4. John de Kraker 3˝/8 202
5. Dick de Bruin 3˝/8 214
6. Louis Rutgers 3˝/9 201
7. Jos Heesen (TL) 6˝/8 291
8. Ton van Ingen 4˝/8 205

(TL = Teamleider)

Het Eerste speelde in de 1e Klasse A van de SGS en behaalde daar een 4e plaats met 11 match- en 41 bordpunten (uit 9 wedstrijden).

Ga naar de wedstrijdkalender en uitslagen van die klasse.

Volg deze link voor details m.b.t. de individuele scores.

Voor een toelichting op de kolom Wfd volg deze link.

Terug naar inhoudsopgave

Tweede team

De basisopstelling van het tweede team voor het seizoen 1999-2000 was als volgt:

  1. Wim Rakers
  2. Hans Bernink
  3. Kees Volkers
  4. Mike Harzevoort
  5. Harry Peters
  6. Nico van Harten (TL)
  7. Dinny de Bakker
  8. Peter Zwijnenburg

(TL = Teamleider)

Het Tweede speelde in de 2e Klasse D van de SGS en behaalde daar een 2e plaats met 13 match- en 43 bordpunten (uit 9 wedstrijden).

Ga naar de wedstrijdkalender en uitslagen van die klasse.

Volg deze link voor details m.b.t. de individuele scores.

Terug naar inhoudsopgave

Derde team

De basisopstelling van het derde team voor het seizoen 1999-2000 was als volgt:

  1. Chris Lutz
  2. Arnold van Gelder (TL)
  3. Roelof Geurtsen
  4. Arend van Helden
  5. Jeroen Rossewij
  6. Martin Lubbers
  7. Frank de Weert
  8. Pieter Bakker

(TL = Teamleider)

Het Derde speelde in de 2e Klasse A van de SGS en behaalde daar een 8e plaats met 7 match- en 31 bordpunten (uit 9 wedstrijden).

Ga naar de wedstrijdkalender en uitslagen van die klasse.

Volg deze link voor details m.b.t. de individuele scores.

Terug naar inhoudsopgave

Vierde team

De basisopstelling van het vierde team voor het seizoen 1999-2000 was als volgt:

  1. Henk Verhoef
  2. Marjolein Swinkels
  3. Karel Remkes (TL)
  4. Ivo Lemmens
  5. Toon van der Ouderaa
  6. Ton Tamse
  7. Geert van der Vleuten (TL)
  8. Tanja Veenstra

(TL = Teamleider)

Het Vierde speelde in de 2e Klasse C van de SGS en behaalde daar een 10e plaats met 1 match- en 25 bordpunten (uit 9 wedstrijden).

Helaas was dat niet voldoende om in de 2e klasse te blijven.

Ga naar de wedstrijdkalender en uitslagen van die klasse.

Volg deze link voor details m.b.t. de individuele scores.

Terug naar inhoudsopgave

Vijfde team

De basisopstelling van het vijfde team voor het seizoen 1999-2000 was niet vastgesteld. De teamleider (TL) was wel bekend, dat was Piet Koenhein.

Het Vijfde speelde in de 4e Klasse C van de SGS en behaalde daar een 3e plaats met 10 match- en 34,5 bordpunten (uit 7 wedstrijden).

Ga naar de wedstrijdkalender en uitslagen van die klasse.

Volg deze link voor details m.b.t. de individuele scores.

Terug naar inhoudsopgave

Homepages van Rode Lopers

Hier staan links naar homepages van Rode Lopers:

Terug naar inhoudsopgave

Homepages van Sponsors

Hier staan links naar sponsors van UCS De Rode Loper:

Terug naar inhoudsopgave

Aanbevolen schaaklinks Top 10

Hier staat de top 10 van links naar sites met Schaken als onderwerp, aanbevolen door Rode Lopers (alle andere links die de Top 10 niet gehaald hebben, staan verzameld op schaak.pagina.nl) :

  1. De Schaak startpagina (geredigeerd door uw webmaster!)
  2. Lost Boys actuele toernooien (met onze man: Mike Harzevoort!)
  3. The Week In Chess: actualiteitenrubriek over schaken
  4. Chessopolis: een prima start voor een avondje schaak surfen
  5. Correspondence chess: de site voor correspondentieschakers
  6. University of Pittsburgh: een gigantische hoeveelheid schaakdata
  7. International Email Chess Group: gratis email schaken
  8. Free Chess: gratis on line schaken
  9. Chess Cafe: veel columns over schaken
  10. Schaakpartijen geanalyseerd door Fritz

Terug naar inhoudsopgave

Uit het archief van Nico van Harten...

Hier staan de links naar historisch materiaal uit de Rode Loper archieven die Nico van Harten ter beschikking heeft gesteld..

Als eerste een link naar een overzicht van de ranglijsten aan het eind van het seizoen (in Juni) over de jaren 1988, 1991 t/m 1999. Helaas ontbreken de jaren voor 1988 en de jaren 1989 en 1990. Wie helpt ons deze informatie aan te vullen ?

Terug naar inhoudsopgave

© Jos Heesen / UCS De Rode Loper homepage