Jos' Schaakcolumns

Schaken op het Web (4)

Een onderwerp dat het beste aansluit bij de titel van deze stukjes is natuurlijk het ‘live’ schaken op het web.

Daar zijn een aantal vormen van die ik een voor een de revue wil laten passeren.

Een vorm die het midden houdt tussen ‘live’ en ‘email’ schaak is te vinden op http://www.itsyourturn.com. Norbert van Woerkom maakte me attent op deze site (heb je trouwens zelf een interessante schaaksite gevonden, dan houd ik me aanbevolen op mijn email adres jhw.heesen@hccnet.nl); hij speelt er zelf namelijk een aantal partijen. Op deze site kun je een groot aantal (bord-) spelletjes spelen, waaronder schaken. Het idee is simpel : nadat je je hebt aangemeld als speler (dat is gratis), kun je in de ‘waiting room’ kijken of er iemand een ‘challenge’ om te schaken heeft uitstaan. Zo ja, dan kun je die uitdaging aannemen en dan op het bord dat op je scherm verschijnt je (eerste) zet uitvoeren. De webmasters zorgen er dan voor dat de tegenstander (per email) verwittigd wordt dat er een zet gespeeld is. Die logt dan ook in op de site, ziet het bord en speelt zijn zet. Dan krijg jezelf een emailtje dat er gezet is etcetera. Wat er in feite gebeurd is dat voor elk spel een aparte ‘homepage’ geopend wordt, waar jij (en je tegenstander) alleen toegang krijgen als je voor dat spel bent ‘geautoriseerd’. De voordelen van deze manier van spelen ten opzichte van het reguliere email schaak is het ontbreken van de tijdsdruk (maar dat kan ook een nadeel zijn natuurlijk), en de luxe dat de actuele stelling direct op je scherm verschijnt en dat het emailen van je zet vanuit datzelfde scherm gebeurt door hem op het bord uit te voeren. Bij het reguliere email schaak ontvang je met je email applicatie een zet, die moet je dan uitvoeren in een andere applicatie (of op een echt bord) om je antwoord te overpeinzen, om vervolgens weer terug te gaan naar de email applicatie om je zet te versturen. Twee keer is er dan de kans dat je een fout maakt : je voert een andere zet uit dan in het emailtje werd genoemd, of je mailt een andere zet dan je op het bord hebt gevonden (dat laatste is me inmiddels al een keer overkomen). Een nadeel vind ik dat je eerder geneigd ben om ‘uit de losse pols’ te spelen en direct te antwoorden, zodra je de nieuwe stelling op je scherm ziet verschijnen.

De bekendste schaakclub op het Web is de "Internet Chess Club" (http://www.chessclub.com). Als je daar lid van wordt krijg je de mogelijkheid om ‘live’ te schaken tegen andere leden (dat zijn er vele duizenden). Voor het lidmaatschap (dat niet gratis is) krijg je enige faciliteiten, zoals het bijwonen van ‘courses’, coaching/analyse door meesters/grootmeesters en dergelijke. Veel meer kan ik er eigenlijk niet over vertellen omdat ik gekozen heb voor een andere, gratis mogelijkheid om ‘live’ te schaken.

Mijn eerste keer dat ik ‘live’ schaakte op het Web was op de site van de Belg Ivo Wentholt : http://www.chessed.com. Onlangs is hij gaan samenwerken met de jongens van ‘Lost Boys’, ook geen onbekende in de schaakwereld. Als je je bij ‘Chessed’ aanmeldt kies je een pseudoniem en wachtwoord en kun je gaan spelen (ook kun je eerst eens als gast rondkijken (en spelen) : log in als ‘guest’ met wachtwoord ‘guest’). Elke keer tijdens het inloggen wordt er een ‘java’ applicatie gedownload die de user interface van en naar de ‘chess server’ verzorgt. Het scherm wordt verdeeld in twee delen : de ene kant vertoont een schaakbord met de actuele stand van je partij en de stand van de klokken. Aan de andere kant staan de mogelijkheden tot communicatie met de tegenstander en andere spelers die ‘on line’ zijn. Zodra je bij ‘Chessed’ bekend wordt krijg je een rating (1600) en door het spelen van ‘rated games’ wordt die na elke partij geactualiseerd. Je kunt dus in het lijstje van spelers die ‘on line’ zijn kijken naar iemand van je eigen sterkte en die vervolgens uitdagen voor een partij. Bij het bepalen van de verbruikte tijd houdt het systeem rekening met de vertraging van het Internet. Dat is soms wel eens verrassend : op jouw scherm zie je je tegenstander door zijn vlag gaan maar een paar seconden later komt zijn zet alsnog door en springt zijn klok weer een aantal seconden terug!

Het grappige aan het gebruik van pseudoniemen is wel dat je eigenlijk geen idee hebt tegen wie je speelt. Wie weet heb ik al tegen een aantal Rode Lopers een potje gespeeld!

De samenwerking met ‘Lost Boys’ heeft als extra bijkomstigheid gehad dat partijen uit sommige grootmeester toernooien ‘on line’ te volgen zijn. Laatst was dat het geval met het Hoogovens toernooi : zodra Kasparov een zet speelde, werd die zichtbaar op het aparte scherm binnen de applicatie waar je partijen kunt ‘observeren’.

De allerlaatste feature is de mogelijkheid om al de partijen die je op een dag op Chessed gespeeld hebt, de volgende dag per email thuisgestuurd te krijgen, zodat je je zonden nog eens kunt overdenken.

Een van dergelijke vijf minuten partijtjes volgt hieronder :

Redbishop - Direz

1.Pc3 c6 2.d4 d5 3.e4 dxe4 4.Pxe4 Pf6 5.Pg3 Lg4 6.f3 Lc8 7.Lc4 e6 8.P1e2 Dc7 9.Lf4 Ld6 10.Lxd6 Dxd6 11.Pe4 Pxe4 12.fxe4 Db4+ 13.c3 Dxc4 (Au! Niet gezien, maar er is compensatie… zeker voor een vluggertje) 14.0-0 0-0 15.Pf4 Pd7 16.e5 b6 17.Dg4 La6 18.Ph5 g6 19.Pf6+ Pxf6 20.exf6 h6 21.Tf4 Dd5 22.Te1 Dg5 23.Df3 Tfe8 24.Te5 Le2









25.De3 Dxe5 26.dxe5 en Direz gaf op 1-0

Toen ik hier eenmaal de smaak te pakken had, ben ik eens gaan kijken bij de moeder van alle ‘free chess’ sites : http://www.freechess.org, maar daarover een volgende keer meer.

© Jos Heesen / Jos' Chess page