Jos' Schaakcolumns

Schaken op het Web (5)

In de vorige aflevering had ik het al over de moeder van alle ‘free chess’ sites : http://www.freechess.org. Als je daar naar toe surft kun je binnen het uur gratis ‘rated online chess’ spelen. Dat gaat als volgt :

Met dat laatste commando plaats je een oproep aan iedereen die op dat moment aanwezig is om een drie minuten partij (zonder extra seconden per zet) met ratingconsequenties en willekeurige kleur te spelen. Zodra iemand daarop ingaat laat WinBoard een belletje horen en presenteert in een apart window een schaakbord met de kleur die je geloot hebt onderin, terwijl de klok van degene die aanzet is gaat lopen. Met je muis kun je de zetten op dat schaakbord uitvoeren (de zetten van je tegenstander verschijnen daar automatisch).

In het oorspronkelijke window zie je allerlei meldingen voorbijkomen. Dat kunnen oproepen zijn om een partij te spelen (in verschillende vormen : crazyhouse, bughouse en nog wat varianten), oproepen om mee te spelen in een toernooitje (er worden er een paar per uur georganiseerd), oproepen om een ‘lecture’ te volgen (een ‘on line’ schaakles, waarbij de zetten en het commentaar door WinBoard worden weergegeven) en kreten van meer algemene aard.

Als de partij afgelopen is zie je op het scherm direct welke consequentie de uitslag heeft op je rating inclusief het aantal plaatsen dat je op de rating-ladder omhoog dan wel omlaag schuift (5 rating punten meer of minder kan wel 65 plaatsen op die ladder schelen, althans in de meute waarin ik mij momenteel bevind). Is het ondanks dat toch een leuke partij geweest kun je besluiten om hem in PGN op te slaan op je eigen harde schijf (dat is een handige optie binnen WinBoard).

Dat met die steeds bijgewerkte ratings moet volgens mij met een aantal korreltjes zout genomen worden, zie bijvoorbeeld onderstaande partij die ik tegen een zekere Karpoff speelde :

JHW - karpoff

ICS Rated blitz match freechess.org (-), 1999

1.Pc3 Pc6 2.e4 e6 3.Pf3 d5 4.e5 Lb4 5.d4 Pge7 6.Ld2 Pf5 7.a3 Le7 8.Pe2 0-0 9.c3 b6 10.Pg3 Pxg3 11.hxg3 a5 12.Dc2 h6









"Smeekt erom en krijgt het ook!" zeggen ze dan in het apres-echec.

13.Lxh6 gxh6 14.Txh6 f5 15.exf6 Txf6 16.Dh7+ Kf8 17.Dh8+ Kf7 18.Th7+ Kg6 19.Ph4+ Kg5 20.Dg7+ 1-0

Toen we de partij (als onderdeel van een 3 0 toernooi) speelden, had Karpoff 300 ratingpunten meer !?

Maar goed : het zit ook weleens tegen. Een veel voorkomend euvel is de "mouse slip". Als je een grafische user interface als WinBoard gebruikt doe je je zetten door de stukken met je muis te "slepen" van het ene veld naar het andere veld. Als je echter tijdens dat slepen de muisknop iets te snel loslaat beland het stuk op een ander veld dan bedoeld. Is het daarmee een legale zet dan heb je pech…

Mocht je het na een aantal verlies partijen niet meer zien zitten dan is een bezoekje aan de home page van Tim Krabbe (http://www.xs4all.nl/~timkr/chess/chess.html) meer dan de moeite waard. Je treft daar onder andere zijn bekende schaak curiosa aan, die steeds worden geactualiseerd, maar ook allerlei aardige partijen waaronder deze met een unieke slotstelling :

NN - Krabbe

Amsterdam, blitz, 1967

1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Dc7 5.g3 Pf6 6.Pc3 Pxe4 7.Pdb5 De5 8.Dd5 Pxc3+ 9.Dxe5 Pxe5 10.Pc7+ Kd8 11.Pxa8 Pf3# 0-1









Andere leuke stukjes over schaken tref je aan in het schaakcafe op het web : http://www.chesscafe.com. Ben je aan het surfen en kom je onderweg een interessante schaak site tegen dan kun je hem nomineren voor de Top 50 van allerbeste schaaksites op http://www.chessstore.com/top50/topsites.html.

© Jos Heesen / Jos' Chess page